Thursday, 29 December 2011

Tempat Jatuh Lagikan Dikenang

Minta maaf kepada blog kesayangan aku ni. Aku terlalu sibuk dgn menguruskan kerjaya aku sampai tiada masa yang diulangkan bersama kamu ya, blog! Ampun k?

Haha. Hopefully blog aku ni tak merajuk lama. Sekarang I am rite now, ok? =p

Setelah lama menghilang memang banyak cerita terpendam yg aku nak ceritakan pada semua tapi takut pulak panjang berjela-jela sampai you all bosan nak baca.

Aku mula menyepi dari bidang blogger ni( chewah, mcm blogger terhot la kan) peduli apa aku, janji aku setia baca blog sendiri. Kita kena hargai blog kita sebelum orang menghargai blog kita. Get it?

Ok, get back to the real story. Aku baru jer habes semester 1 dan sekarang tgh tertonggek-tonggek nak habiskan semester 2 ni. Mak aih, semester 2 ni memang 'seronok' weyh!

First, sebab kerja mmg bnyk semester 2 ni. Second, grouping yg teramat bnyk smpi setiap mlm penuh nak bt discussion, kira mcm jadual dah penuh la dgn appointment. (konon mcm korporat la kan) Third, silabus sem 2 mmg la tersangat lah tak pernah belajar kan sebelum ni. Istilah-istilah biologi yg aku belajar pun dah nama macam makhluk asing di planet pluto tu. Huh! Fourth, bla bla bla so on and on (never ending)

Can you see how seronok in this sem 2?? Really nice rite? Hahaha (gelak devil)

Aku pun dah tak ingat macam mana aku boleh habiskan sem 1 dengan selamber dan jayanya tanpa perlu tertekan seperti sem ini. Tapi orait jugak pihak kerajaan bagi pelajar matrik susah sem 2 dan senang 'sikit' di sem 1. Yela, cuba you all bayangkan takkan dorang nak bagi sem 1 terus2 susah, tak ker tercirit-cirit kami nak abeskan sem1 tu. Serius, bila fikir balik, jadi bersyukur. Alhamdullilah. *tadah tangan.

Jadi, di sini aku pun nak lah upload kan dan show off kepada you all betapa nice nya suasana Kolej Matrikulasi Selangor di sini. Hopefully, aku akan dapat ketenangan dari gambar-gambar ini dan terus berusaha ke puncak kejayaan! (fuhh, ambik semangat kaw!)

Asramaku! weee. tidur!

Di sini lah tempat bermain aku. Syok!

Bangunan pentadbiran, *study

Dewan kuliah. (woi! jgn tidur.)

Bilik tutorial

From surau

This is our main hall. Is it big?

My lovely place. Surau! <3

Aku plus jadi bertambah syukur sebab yelah aku kan masih dapat peluang untuk sambung belajar ni kan? Dapat plak kolej baru you... Dengan ditampung dgn elaun lagi. Ingat senang ke nak dapat? (ye, wlupun elaun tu seciput je dapat) Woi, jgn merungut lagi! Errr..ok2, jangan banyak merungut! Haha, btw, KMS is the best!! Hope this is will be my starting place of success!! Go go Syafa! Haha.

Thursday, 8 September 2011

Saya Suka Cabaran

Dua minggu berlalu sesudah bercuti untuk hari raya. Cool! Sangat seronok sampai terlupa yang result mid sem nak keluar. Terus tak buka buku dah. Bajet dah pandai semua. Memang tak la kan. Masuk je kolej, terus dengar desas desus result keluar Selasa. Masih buat muka rilek lagi. Aduh, bila la kau nak insaf kan.

Masa sangat pantas berlalu. Tibanya hari Selasa. Result keluar. Time ni baru aku nak gelabah. Hait tuih. Buang masa je kau gelabah, Syafa. Haishh. Mulalah banyak mengeluh. Aduh.

Result keluar pukul 10 pagi. Malas pergi awal. Tahu result tak bagus. Pergi makan dulu khuatir lepas tengok result tak lalu nak makan. Haha. Tengok-tengok result......Hmmm. As predict! Wuuuaaaaaa. --> Ini Tangisan Okey.

Tak habis sedih lagi, bawa sampai hari Rabu. Pagi-pagi nak pergi Makmal Kimia, cek-cek lab coat aku tak ada. Oh,no! Baru teringat tertinggal kat library lepas Praktikal Biology. Pergi cek di library and the result is hampeh too! It is missing!

Sampai today, is Khamis. Lepas kuliah Maths, Terus pergi English, sedar-sedar pencil box aku hilang. Damn! Sejak bila aku makan semut untuk hidangan lunch aku ni?? Its ok. Take a deep breath. Pergi cari. Aku pun pergi la dewan kuliah. and the result was very sad... Kenapa aku asyik diduga for this week? Banyak sungguh cabaran aku kali ini.

Sabar Syafa Sabar.

Now, I am thinking. What does it mean all this thing? Aku kena sedar diri mulai sekarang. No time for play anymore. You have grew up. Susun jadual. Belajar. Jaga pemakanan. Final just around the corner, okey? Realize it!

Lainlah kalau kau nak end up nanti jadi suri rumah sepenuh masa jaga anak-anak yang berderet-deret tu and tunggu je husband kau balik rumah and do the same thing everyday, again and again. Then kau tak payah nak bersungguh-sungguh belajar sekarang.

Oh,really?? No! Tak boleh nak shopping, nak makan makanan yang mahal-mahal. Kena ikat perut sebab nak harapkan duit husband je tak cukup.

Mula rasa insaf yang teramat sangat. Start it from now. Study.


Thursday, 1 September 2011

Tanda-tanda Tibanya Syawal

Malas nak mukadimah panjang-panjang sebab as you all know... Raya mestilah selepas puasa. Jadi, cukup logik untuk buat entry pasal raya selepas bulan puasa. Amatlah tidak logik untuk buat entry raya sebelum bulan puasa, Betul tak? Siapa2 yang setuju, sila scroll ke bawah lagi..

Aku tahu, yang tak setuju pun tetap scroll ke bawah. Tak payah tipu! ^_^ Okey, kita teruskan entry kali ini dengan gambar ini.



SELAMAT HARI RAYA SEMUA!




Aku saja je post entry ni lambat sikit. Dah raya ketiga ni baru kau nak post kan Syafa? Ok,jawapan mudah. Malas la aku nak post pada malam raya atau hari raya pertama sebab pada masa tu sesak sangat, semua wall fb,comment2 semua bersepah cakap pasal raya,blog semua tak payah cakap la kan.. Memang berebut-rebut semua nak post kan. Jadi, aku pun buat post la lambat sikit. Tak kisah la you all nak cakap aku malas nak post ke atau memang itu kenyataan nya. Haha.

Kepada all the readers,sekarang ni kita tak perlu risau kalau-kalau bila kita dah hampir nak dekat raya, kita masih tak sedar. Sekarang telah banyak petunjuk diberi kepada kita semua yang membuatkan kita sedar yang WOI,DAH RAYA!

1. Bila ke bazar-bazar ramadhan, banyak kedai dah banyak tutup.
-Bukan sebab dorang ni bankrup atau dorang dah give up nak berniaga tapi dorang dah dapat banyak duit sampai cukup untuk beli baju raya untuk 5 tahun raya weyh. Yela. dah semua malas nak masak, semua stok beli je kat bazar. Memang loaded ar perniaga bazar. Bila tiba masa ni maknanya ramadhan nak dekat habes, raya dah dekat lorh.

2. Kedai-kedai makan semua dah tukar jadi kedai jual biskut pelbagai jenis.
-Yela, nak buka kedai makan waktu bulan puasa, tak pasal2 kena masuk van jenazah. Orang pun kurang nak datang makan waktu malam. Sebab dah beli makanan kat bazar pun tak habes, nak pergi kedai makan apa lagi kan. Tak payah la kau nak buat muka tak pernah membazir weyh. Jadi, dorang buka la kedai biskut ni untuk kau yg malas buat kuih raya dtg beli kan? ^_<

3. Semua orang berebut-rebut nak jadi driver bas.
-Time nak dekat raya ni lah semua syarikat bas cari pemegang-pemegang lesen bas yang menganggur untuk bawa bas dorang yang lebih-lebih tu. Maklumlah time ni lah orang berpusu-pusu beli tiket nak balik kampung. Sampai semua syarikat bas terpaksa beli bas tambahan untuk rakyat Malaysia. Jadi, you all yang takde kerja, boleh mula ambil lesen bas sekarang.

4. Jalan mula sesak.
-Semua orang berebut nak balik kampung awal sebab mak di kampung dah mula buat ayat touching suruh balik awal. Berbuka puasa sama-sama sebelum mulanya syawal. Bila pekerja kat tol tu mula merungut tangan lenguh dan dah malas nak bagi senyuman, memang itulah tandanya syawal dah tiba!

5. Budak-budak mula pandai bezakan buluh dengan tebu.
-Masa ni lah orang yang pandai main meriam, dicari-cari orang. Yela, nak lawan, kampung mana yang paling kuat berdentum. Time ni lah budak-budak bandar mula start google cari perbezaan tebu dgn buluh sebab dorang pun nak tunjuk bukan budak kampung jer pandai main meriam. Takpe. bagi peluang.

6. Rancangan tv banyak papar drama-drama raya sedih.
-Pelakon yang paling pandai berlakon menangis akan paling laku pada musim ini. Jadi, jangan pelik bila Wan Maimumah mula bagi kenyataan dah berjaya memiliki dua bijik banglo mewah selepas musim raya ni.

7. Teropong paling laris dijual di kedai.
-Semua orang mula beli teropong di kedai sebab nak usha anak bulan syawal. Okey, point yang ni over dan agak tak betul. Tapi aku tak peduli. Nak letak jugak, sebab takde idea.

8. Solat terawih dah mula lengang dan tinggal satu dua saf.
-Yang ni betul sangat. Aku pun tak pasti apa punca dia. Tapi aku rasa salah satu sebab orang dah malas pergi terawih sebab dorang dah get ready untuk sembahyang raya.

9. Pak cik dan mak cik mula keresahan.
-Mahu tak resah, risau duit banyak habis ni, nak bagi duit raya kat budak-budak. Habes saving bulan ni, tak masyukk. Kesian. Then, budak sekarang dah bijak. Pakcik bagi sikit, complain. Tak bagi langsung, baru padan muka! Bersyukurlah apa yang ada.

10. Takbir raya mula berkumandang.
-Kalau dah dengar takbir raya pun tak sedar-sedar lagi nak raya, kau memang tak layak sambut syawal la weyh! Kau tidur je selama sebulan pastu bangun buat muka pura-pura tak tawu yang syawal dah lepas. Tunggu je syawal akan datang. Senang.





SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN
SPECIALLY TO ALL THE READERS!

Wednesday, 17 August 2011

Puasa di Perantauan

Selamat berpuasa semua!

Tanda-tanda bila masuknya bulan ramadhan ialah apabila semua blog-blog ada entry tentang bazar dan makanan!

Memang aku pun nak update tentang all sort of things pasal berpuasa ni and nak cerita kat you all betapa sadisnya hidup berpuasa sebagai anak perantauan ni. Okey, perasan macam belajar kat obersi.

Tak kira. Walaupun belajar pun setakat sebelah negeri je dari rumah tapi tetap berpisah berpuluh-puluh daerah dengan rumah,kan mak kan? Tahu mak aku mesti rindu kat aku ni kat rumah. Yela,sebab kat rumah banyak makanan membazir, takde siapa nak tolong habiskan. Betul tak, mak?

Jadi di kesempatan ini,aku ingin memaklumkan kepada semua, jangan ingat hidup dah mula dapat elaun dari kerajaan, korang boleh joli sakan dan mula memasang impian nak pakai handphone xperia sebijik. Takdenyer!

Okey,bermulanya cerita sedih aku di bulan puasa. Bangun sahur, makan roti je, tak pun minum air masak je beberapa teguk. Memang la makan roti tu bagi korang dah cukup tapi bagi aku yg kali pertama sahur tanpa ibu di sisi dan makanan nasi dan ayam beberapa ketul, sadis tahu tak?! Sedih.

Itu baru sahur. Tak cerita lagi perjalanan berpuasa. Penat. Aku antara orang yang macam budak baru belajar puasa kat sini. Tak payah nak kutuk aku dalam hati kau. Dah memang aku tak larat , nak buat macam mana. Dengan kuliah segala, tutorial lagi, belum tambah praktikal. Ahh!

Menunggu saat nak balik rumah Jumaat ni. Dah mula menggenggam tiket bas di tangan sambil membayangkan suasana di rumah diiringi wajah-wajah keluarga yang disayangi. Rindu.

Paling segar dalam ingatan aku ialah bazar kat rumah aku tuh! Pergh.. Memang syok kalau dapat pergi dengan duit di tangan, mahupun orang belanja. Lebih sedap makanan itu apabila free! Setuju.

Indahnya kalau waktu berbuka aku setiap hari macam ni...

agak beradab ketika di khalayak umum.


mak saya comel.


mula buat perangai ketika orang ramai khusyuk menjamah makanan.

Ada siapa-siapa yang sudi untuk menghulurkan bantuan makanan,sila hubungi pihak tersebut sambil menyatakan apa jenis makanan yg ingin dibelanjakan.
Terima kasih!




Friday, 15 July 2011

Exam Itu Indah

Pada suatu hari,di hujung sebuah bandar Banting,tersergam betapa indahnya Kolej Matrikulasi Selangor. Kelihatan ramai pelajar berpusu-pusu menuju ke kelas masing-masing pada pagi itu. Dalam khalayak ramai, terlihat seorang pelajar comel yang terkedek-kedek menuju ke kuliah kimia.

Melihat pada wajahnya seperti cuba menggambarkan sesuatu dari lubuk hatinya yang dalam. Mungkin dia sedang mengingati formula-formula kimia ataupun sedang menghafal terms biologi. Detik hatinya. Tetapi akui lah dia sebenarnya sedang berfikir tengahari nanti nak makan apa.

Tidak lama kemudian,kelihatan pula wajahnya tersenyum sipu. Oh,ini mungkin dia sudah berjaya menyelesaikan masalah matematik. Tapi,malang sekali,andaian itu jauh terpesong kerana dia tersenyum mengenangkan akan pulang ke kampung menemui orang tersayang tanpa menghiraukan akan masalah-masalah matematik yang masih belum diselesaikannya.

Tiba-tiba,hujan mencurah-curah dari langit menimpa-nimpa setitik demi setitik pada hujung lengan pelajar ini. Dia mendongak ke arah langit dan mengagumi ciptaan Illahi.

Sewaktu pulang ke bilik,dia pun mula berbaring-baring di atas katil sambil matanya melilau memandang ke sekeliling. Tiba-tiba matanya tertancap pada kalendar yang tertampal pada notice boardnya.....

Dia terpaku.....

Dia mula keresahan.....

Lalu bangkit dengan pantas dari katil......

Dan menghampiri kalendar sambil membelek-beleknya lagi.....

Lalu berkata....

Oh,tidakkkkk!!!!!!!!

Macam mana aku boleh tak sedar exam pertengahan sem minggu depan!!!!!

buat muka pura-pura terkejut exam dah nak dekat.

Thursday, 14 July 2011

Indahnya Hari Minggu

Balik perak. Rasa gembira tak terkata. Setelah hampir dua bulan aku terdampar terkapai-kapai di sini. Alangkah sedihnya hatiku mengenangkan ibu di kampung nan indah lagi permai. Oh,ibu! anakmu di sini merindui mu.

Terima kasih kepada mu yang tolong membeli tiket bas itu! aku sangat menghargai titik peluh mu itu. Kerjasamamu ku dahului dengan ucapan terima kasih.

Jumpa di Perak.

p/s: luahan perasaan dah lama tak masuk kelas Bahasa Melayu. Oh,SASTERA!

Monday, 11 July 2011

Speaking Test-MUET

MUET!

Speaking Test..

Madam puji aku..(siap sebut nama aku lagi tadi) ngee..Group aku dapat markah tinggi...

Fuuyoohh...!hahaha. hati gembira lalalala~

Aku tak pandai bi pun cuma tadi aku buat muka confident jerk...

Salah betul letak tepi..yang penting confident!!<--tips untuk orang bakal ambik MUET!

Yang penting jgn lupe buat preparation last minit untk meningkatkan muka konfiden anda!

Gudluck!

Thursday, 7 July 2011

Labah-Labah

Dah lama tak menjenguk2 blog aku ni..Dah lama dibiarkan bersawang..shuh2..<--konon halau labah-labah. (:

Bukan taknak update,bukan takde cerita,sumpah banyak! Tapi aku takde masa. Kalau ada masa,aku malas nak pergi online. Aduh,kalau dah dapat katil tu lebuh! ZzZZzzzzzz~

Maklumlah,i ni budak kolej,tak payah ada laptop pun takpe. (bukan ada laptop pun!) bukan macam budak universiti yg buat assignment segala pakai laptop mcm u! hahaha.

Hidup kat sini tak pernah bosan,bukannya syok mana pun tapi tak sempat pun nak rasa bosan. Waktu tu pack sangat. Serius.. Tapi kadang-kadang memang selalu ingat rumah..hahaha.kadang2 tapi selalu. Dah sewel. Tapi sumpah rindu! First time tempat belajar luar dari perak..

Petang ni aku ada selection basketball wakil kolej! Doakan aku.!

Tak boleh nak merepek lama. Kelas sains com dah nak tamat.. See u later..

Miss you!

Monday, 13 June 2011

Kunci Kejayaan Jangan Ditinggalkan

Di saat burung-burung berkicauan pada waktu tengahari yang indah,aku kepanasan di bandar Banting ini terpaksa ke kelas untuk masuk ke kelas.
OMG! OMG! OMG!

Ok,malas nak bersastera lebih-lebih sebab kali ini entry aku tentang cerita si malang. Orang cakap kalau kita bau busuk,boleh letak deodorant or so whateva, kalau bau wangi, kita semua sedap je nak hidu..tapi..kalau tak berbau nak buat macam mana?? Ini lah topik yang akan hangat diperkatakan sepanjang entry ini.Si malang..
Lets begin!

Pada suatu pagi,masih segar dalam ingatan aku,aku bangun lambat macam biasa lah orang-orang macam aku ni bangun. Waktu aku nak pergi mandi tu,aku tengok semua orang kat blok aku ni dah siap dah nak pergi kuliah.

Kat sini aku nak tekankan sebenarnya scene macam ni korang hanya akan nampak pada seminggu dua pertama je di kolej ini sebab selepas beberapa minggu kemudian,semua orang akan mula mendapat keyakinan untuk datang lambat setelah mendapat semangat keberanian daripada orang seperti aku.

Ok,pagi itu bermula seperti pagi2 biasa,aku langsung tak sangka dengan keindahan pagi itu aku akan berjumpa dengan si malang. Aku tertipu dengan keindahan ini!

Ia semua bermula di sini. Kelas biologi pada pukul 12 tengahari yang sepatutnya tamat pada pukul 1 diter'extend' sampai pukul 1.15 minit. Walaupun ia hanya 15 minit yang nampak sikit tu dah memberi kesan kepada jadual kami.

Rehat yang sepatutnya selama satu jam telah menjadi 45 minit SAHAJA! Nak makan,solat,baring-baring lagi...Memang tak sempat la nak rushing2 kuliah pukul dua tu.

Lepas makan yang ambil masa sampai pukul 1.50 tu memang tak perasan masa berlalu dengan pantas,aku pun mula berlari anak menuju ke blok. Ok,tipu..Tak berlari anak pun,cucu pun tak. Aku berjalan lenggang kangkung je.

Sampai di blok dah pukul 1.53 minit. Ok,aku pun mula bergegas merempuh membuka pintu bilik. Di dalam,semua roomate i dah siap untuk ke kuliah or kelas masing2. Aku pun terus selamber je pergi toilet nak ambil wuduk tanpa meninggalkan pesan kepada mereka "Woi,jangan kunci bilik!"

And i think u all can guess what will happen next...

Selepas i balik dari toilet,konon nak cepat lah ni......Tiba2 sampai depan pintu tu,aku pulas2 tombol die.......TERKUNCI!!!!!!!!

Aku punya la blur blur tak tahu nak buat macam mana. Semua roomate dah blah dah....Sampai hati. Di saat ini, kesedihan aku tak tahu la nak gambarkan macam mana.

Ini malang satu. Then,semua barang aku ada dalam bilik. Tak boleh nak contact sape2 pun. Takde tudung,kasut,semua takde.

Nasib baik lah aku teringat nombor bilik member aku yang sama-sama lambat ni. Aku pun terus bergegas ke sana. Tumpang solat,pastu pinjam selendang dia and for the first time aku pakai kasut sukan dengan baju kurung pergi kuliah!

Korang boleh bayangkan macam mana tak? Macam sakai aku...

Biar lah.Memang malas nak fikir dah tentang dress up.

Tentang kuliah yang aku pergi tu takpe lagi pergi bawa diri jer. Datang lambat boleh je seludup masuk pintu belakang,bagi attendance dah boleh tarik nafas lega. Tapi apa yang bermain dalam kepala hotak aku time itu adalah kelas tutorial Matematik aku. Dah la lecturer aku sikit 'baik' punya. Pergh,sumpah aku takut time tu!

Aku tidur pukul 2 pagi kot malam sebelum tu nak siapkan tutor math aku. Last-last ini yang jadi?? KENAPA???

Kalau aku tahu,tak payah la aku bersengkang mata malam tu. hahahaha!

Okey,pendek cerita,aku masuk kelas tutorial aku dengan penuh menggeletar dan berdebar di dalam dada. Perasaan ini lagi teruk dari perasaan aku nak mula-mula nak daftar dulu.

Madam kat depan terus jer mulakan kelas dan minta semua keluarkan jawapan tutorial. Pergh!! Time ini aku terkial-kial ke depan berterus terang yang aku tak bawa <----konon aku macho habes la time tu.

Tiba-tiba kemachoan aku terus hilang dan lenyap dibawa angin yang sepoi-sepoi bahasa bila madam aku terus je perli aku,cakap aku bagi alasan je sebab tak siap....pergh.......arghhh!

Aku pun terus mulakan perdebatan dan tanpa segan silu menunjukkan bukti yang aku betul-betul terkunci iaitu selendang serabai aku dan kasut sport itu!

Aku rasa bila time ni beliau tengok kasut aku yg memang bukan size aku tu beliau dah mula percaya..Beliau pun suruh aku tunjuk jawapan aku kat beliau esok...Hooorey!!

Walaupun beliau macam boleh percaya sikit tapi aku tahu beliau macam tak berapa trust sangat. Ada beza ke? ahh,lantak lah....Tapi memang agak mengganggu emosi aku time tu.

Petang tu untuk pertama kalinya aku tak turun main basket. Aku tidur je!! Lepas tension. Malas nak fikir dah.

Esoknya hari aku kembali seperti biasa. Bangun macam biasa orang macam aku bangun. Dan so on and on..........

Jadi,conclusion nya di sini. SILA JANGAN TINGGALKAN KUNCI KEJAYAAN ANDA DI DALAM POKET SELUAR OR INSIDE YOUR BEG. KELUARKAN IA DAN BUKALAH PINTU ANDA UNTUK ANDA MELANGKAH JAUH, MENGGAPAI KEJAYAAN ITU!

Nak tidur...Selamat malam!

Sunday, 5 June 2011

Ceritera KMS!!

Di pagi yang indah, aku melangkah dgn penuh ketakutan keyakinan menuju ke KOLEJ MATRIKULASI SELANGOR. Serius kolej ni besar sangat! Punyalah excited sangat tengok2 sekeliling sampai terlupa aku ada kamera utk snap2 scene kat sini tunjuk kat u all..

Tak pe, aku jarang nak menipu. So,korang kena percaya cakap aku yang kolej aku ni memang besar! Korang pun bukan tahu pun aku cakap betul ke tak. Korang tak de kat sini. hahaha.

Perkara pertama yang aku boleh komen pasal tempat ini ialah PANAS! Bukan nak menipu atau cuba nak cari publisiti murahan atau apa2 yang sama waktu dengannya,banting is totally panas! bukan sebab orangnye atau sebab masyarakatnye tetapi sebab mataharinya!!

Betul weyh...kat sini memang panas. nak compare taiping dengan banting macam langit dengan langit. Punya dahsyat die punya panas tu sampai bukan macam langit dengan bumi dah,macam langit dari atas ni dengan langit yg bahagian bawah bumi tu, wa cakap sama lu...u all bayangkan lah betapa hebatnya perbezaan itu.

Oke,mula lah saat i terkontang-kanting pergi pendaftaran tu, ini bukan sekolah ye harap maklum. Bukan setakat nak daftar,bayar yuran-->setel! Bukan...kami di sini kena melepasi pelbagai procedure...daftar nama,cek yuran,buat kad matrik,ambil baju dan semua barang2 free,cek lagi semua benda2 alah yang ada dan pergi asrama nak ambil kunci bilik dan selesai. Bunyi senang dan sikit tapi mengambil masa beberapa jam. Serius. Memang aku penat. Proses pendaftaran dia melibatkan seluruh bangunan di KMS ni.

Jenuh la aku berjalan terkedek-kedek nak angkut semua barang naik asrama. 2nd floor blok vega.. Bilik no 18. Itu bilik aku. Sama dengan tarikh birthday aku. So,kepada roomate aku,dorang memang akan mudah ingat...My birthday is my no room!!!

Sekarang aku nak terus memperkenalkan my roomates!!! Holllah! Here we go.....Fes of all....This is.....







Ekin...
Katil die bertentangan dengan katil aku yg dipisahkan oleh dinding.
Orang puchong,selangor...
Dia cun,dia suka bercakap,dia friendly!!


Falah..
Muka dia yang aku akan nampak setiap kali aku baring dan bangun tido...
Katil dia betul2 cross dengan katil aku...
Orang shah alam, selangor.
Dia baik sangat! Tak jemu kejut aku bangun tidur setiap hari! sangat suke die.. Die tabah!





Adah...
Katil dia sebelah katil aku yang dipisahkan oleh dua meja dan dua almari loker....
Orang klang,selangor.
Dia fun,dia happy dan dia caring!

Ok...masa sangat memcemburui kita...Ok,aku tak pernah rasa tentang ni di rumah.. Di KMS aku wajib rasa masa itu emas!! Jadi,.pada semua student kms....kita sangat kaya!!kita ada masa....maknanya kita ada EMAS!! ^ ^

Sunday, 15 May 2011

Saya Dapat Surat!

Tengah-tengah panas terik syok tunggu kak pui yee(tauke aku) buka kedai, suddenly ada seorang posmen ni datang depan aku bagi aku satu surat besar. OMG! ada nama aku. Ingatkan surat cinta ke apa.

(Yela,tak payah kutuk aku! Dah tahu tak de sape nak bagi surat cinta kat aku)

Dah-dah. Apa mengumpat aku dalam hati tu?!

Memang la aku terkejut tiba-tiba kali ini dapat surat besar, aku manalah pernah dapat surat-surat besar macam ini. Setakat surat yang sekeping-sekeping,poskad macam tu adalah ---> ala,surat dari kolej-kolej swasta tu, yang kadang-kadang surat sama sampai dua kali 'send'nya.
(Apa kes? Dah tahu orang tak nak masuk sebab nak bayar mahal, tak reti-reti ke nak bagi orang lain?)

*Harap-harap ada pengarah kolej swasta baca post aku ni*

Dipendekkan cerita walaupun memang selalu repekan aku ni panjang,surat apa yang aku dapat tu....
Jeng Jeng Jeng.....



Nah,aku tunjuk...

Bagi kome-kome yang tak tahu tanggal 28 April 2011 hari tu, aku check-check internet, aku dapat offer KOLEJ MATRIKULASI SELANGOR,BANTING.

Tengok! Sekarang aku dilema. Bukan apa,aku memang nak masuk matrik walaupun ramai cakap matrik ni kena struggle gila-gila tapi takpe belum jadi gila kan? So,its ok. ^ ^

Lagi pun kos yang unisZA tawarkan tu aku langsung tak minat. DIPLOMA PENGAJIAN INSURANS....WTH????!
(bakal mak mertua tak digalakkan membaca ayat ini)

Tapi,you know what, aku rasa terharu dengan kegigihan dan semangat usaha yang ditunjukkan oleh pihak unisZA. Bayangkanlah,bukan setakat surat tawaran yang diorang pos kan, buku maklumat pelajar, panduan, senarai barang-barang yang perlu dibawa, kemudian kemudahan pengangkutan awam sekali diberitahu, siap dengan nama stesen lagi, borang kesihatan, slip bank segala, borang PTPTN, pendek kata, MEMANG LENGKAP! Hambek kau!

Matrik?? Tak payah cakap lah... Memang save duit habes. Kertas sehelai pun tak nak print out kan dan pos. Tak kan lah save sebab nak bagi elaun kat aku -----> satu semester RM1,2500.00???
Kalau sebab itu,ok lah..aku accept the reason..(haha.duet punye pasal)

Dan advantage di matrik ialah ia ada KAKOM,di mana aku boleh main soprt dan berjumpa dengan all my geng di matrik yg lain.  Dan ia hanya satu tahun... So,aku boleh cepat2 blah dari situ(yela,sape la yg suke lama2 tempat belajar,tapi klu tak belajar,bosan...)

Walaupun aku telah memilih untuk ke matrik tapi kepada pihak unisZA,'saya nak ucapkan saya sangat hargai usaha anda dengan semua dokumen tersebut dan ditambah dengan setem RM1 itu'...And i will setiap kali jumpa student unisZA,i akan cakap pada mereka..."anda boleh buat solat sunat syukur sekarang sebab unisZA universiti yg akan sgt berusaha menjaga all the student" ^ ^

Akhir kata,to people of Banting.....HERE I COME!!!

Sunday, 1 May 2011

Aku Orang Batu Gajah (:

Semalam hari Sabtu. Hari ini hari Ahad. Kau dah tahu? Ok, Esok hari Isnin??? pun dah tahu? Ok2...Semalam.....kau tahu tak....(ha,yang ini memang ko tak taw sebab aku pun tak story lagi...)hahaha...Meh sini..Mari rapat..Aku pun dah mula bersemangat nak bercerita...

(Gaya mak cik kiah propa yang semangat nak bergossip)

Semalam aku kerja full time. Dari pagi sampai malam. Ok,cerita tentang full time memang tak syok pun tapi bukan ini yang aku nak highlightkan di sini. Nak tahu lebih lanjut, sila baca sampai habis.

Bagi mereka yang tak tahu waktu kerja aku,sebenarnya aku masuk kerja pukul 9 pagi sampai 6 petang je. Tapi semalam aku kena kerja sampai malam sebab tauke aku pergi dinner dengan isteri dia. So,kalau dah taukenya tak de,siapa nak jadi tauke kan??Jadi,tu yang aku kena ganti tempat dia 2...Erk??betul ke...boleh la..

Jadi nak dijadikan cerita....elok2 je tauke aku keluar,orang pun berpusu-pusu masuk kedai sampai tak menang tangan aku,kak puiyee,aishah <---sila rujuk entry sebelum2 ini untuk kenali mereka. Kami pun kelam kabut la buat kerja. Nasib baik kami semua pekerja yang terlatih dan setakat customer macam ini boleh je handle. Ok,cakap besar. Tengok2 esok customer serbu semua,aku terkontang-kanting.

Sampai nak dekat malam tu,around2 pukul 9 malam. Dah memang nak tutup kedai dah, tiba-tiba kami dikejutkan dengan kedatangan gadis-gadis hot..Hot ke?? tak dapat nak show kat u all..tak sempat nak snap picture diorang time tu sebab masa tu perasaan aku dah berkobar-kobar nak balik dah.

Nak tahu tak,siapa dorang tu? Rupa-rupanya salah sorang daripada perempuan tu tunang fazreen rafi. Siapa fazreen rafi?? ala,yang pelakon cerita putera katak tu..Hero tu..Sila googgle nama dia untuk tahu dengan lebih lanjut.

Dia cuci gambar diorang...ini bukti.

ini gambar tunang...(aku tak goggle ye) ini gambar asal.

gambar diorang bercuti aku rasa.


Sebenarnya banyak lagi gambar yang kak ina-tunang fazreen ni cuci tapi aku letak dua ni je. Orait ar,asalkan u all tahu i am not liar ok? Dan kak ina sebenarnya orang asal Batu Gajah. Kepada orang batu gajah,anda patut berasa bangga sekarang. 

p/s putera william dah selamat nikah dengan kate..tapi putera harry single..don't be suprised to see that he is married with batu gajah people...credited to me..hahaha.

Wednesday, 27 April 2011

Aku.Kawan.Neptune.

Pada malam tu aku dah mengantuk sangat. Mata memang dah tak tahan tapi aku dikejutkan dengan suara telefon bimbit yang menjerit memanggil aku menandakan ada mesej masuk. Ok,mesej dari aiman aka doraemon. Pelik jugak aku tak pernah2 dia nak mesej aku.Dia tanya hari sabtu aku free atau tak. Mesti ada event menarik. So,aku pun cepat2 lah balas,konon teruja la tu...

Dia ajak aku join bebudak kelas kami pergi main bowling di parade. Pergh.. Memang syok. Tapi aiseyman aku kerja plak. Ala,kerja pun part time je,minta la cuti kan? haha.. Ok,tanpa berlengah lagi aku pun dah prepare diri aku untuk cuti esok hari..haha..kalau cuti,memang semangat,time exam SPM dulu tak de pulak semangat macam ni. Sebab tu lah result pun nyawa-nyawa ikan je. Ok,tak payah kutuk diri sendiri. Kita teruskan layan.

Jadi,pendekkan cerita,aku dah sampai parade. Inilah kelebihan menulis blog. Tak sampai satu saat dari malam semalam,sekarang dah sampai ipoh. Smart tak? So,sape2 yang tak de blog lagi,boleh buat sekarang. Aku pun tak taw macam mana nak cerita tentang event hari tu. Jadi,meh sini aku describe sorang-sorang ttg perihal member-member aku yang dah join hang out pada hari tersebut...

Aiman/mon ~ head of this event happened. sanggup balik ipoh,turun dari kl semata-mata nak hang out di parade. Ko memang otai la bro. Sebabkan otai ko jugak,ko berjaya pujuk shida join kte sekali. kalau tak,aku pun tak de lah nak update blog ni sebab aku tak pergi.haha. Lagi satu,ko memang blh buat orang pecah perut setiap kali ko ada..Bila ko nak masuk pertandingan raja lawak hah??

Apes ~ is the becoming bufday boy actually waktu event tu tapi sekarang dah belated la...Apes,aku masih nak ucapkan happy birthday! Apa ko senyum2 apes,ko dah tua....kah3...By the way, sebenarnya dia tak tahu yang mon ajak ramai2 turun parade tu sebab nak celebrate bufday ko la apes..sumpah apes tgh terharu sekarang. Apes,ko boleh buat solat sunat syukur sekarang sebab dapat member yang sentiasa ingat ko. ^ ^

Pikot/rain ~  dia botak sekarang.(punca-plkn.) dia tetap comel. haha. ko memang great pikot sebab dari teluk intan sanggup turun ipoh... hadirnya kau memang buat hang out kita jadi gempak. Dia memang nampak cool sepanjang hang out tu padahal sedang control macho,-dia masih baru dalam dunia bowling. tapi serius dia baling bola lagi laju dari aku. ish.. Haha. Pikot,aku memang seronok kawan mcm ko. Berapa awek ko bawak balik dari plkn??

Odd/syah ~ dia pelajar terbaik spm kelas 5 neptune...straight A bai...mampos gugur gigi aku tengok slip result dia. Nasib baik aku tak tengok. Tak de gigi aku lepas ni. Dia memang lawak. Sepanjang event hari tu dia memang banyak menyumbangkan lawak. Aku memang tak tahan. Dah la tu,lawak dia memang tahap superb. Dia sendiri tak sedar yang dia buat lawak. Sentiasa berusaha nak dapat strike sebab selalu masuk longkang. Serius aku kagum dengan usaha dia..Last sekali dia betul2 dapat strike. Tahniah!!

Shida ~ Last and not least this awek cun yang ada join event ni memang membuatkan hang out kali ni sangat great sebab kalau dia tak de,aku pun memang tak kan ada. haha. yela,aku sorang je perempuan dalam kalangan kumbang2 tu,malas la aku jadi rebutan.haha.ok,aku perasan..dah diam kau..teruskan dengan perihal shida..sangat cantik sekarang dan memang cool bila drive kereta sorang2 diri sampai parade walaupun terlajak masuk parking tingkat atas. memang pening kau kena pusing shida tapi ko dah pun face it. sangat great. two thumbs up for you! Walaupun setiap kali aku hang out memang selalu je dengan muka kau,aku tak pernah bosan..kita kan kawan?? (shida,aku nampak muka terharu kau)

Azree ~ Yes! mana blh lupa...azree sepatutnya join kami tapi disebabkan dia datang awal sangat atau kami yang datang memang lambat,dia dah balik dulu..sungguh tak syok tapi tak pe azree,kami semua sangat hargai kedtgn kau walaupun kite tak dapat bersemuka. So,the next hang out..ko memang wajib tunggu kami dan jangan pergi lost world dah teman kakak kau dating. hehe...Will be next hang out??-tanya mon...

Dan keputusan perlawanan pada hari itu seri..haha..Group A-mon,odd,shida vs Group B-apes,pikot,aku seri..Game first, team kami menang. Game second kasi chance team diorang menang. haha..btw,lepak dengan korang memang enjoy.....

Akhiri update kali ini dengan picture diorang....




















dari kiri : odd,mon.pikot,apes,shida n aku....
p/s : kasut kami cantik.

Friday, 15 April 2011

Ketandusan idea

Baru perasan blog ni dah lama tak ber'update'. so,tanpa berfikir panjang dan berlengah lagi,tgn mula berjalan laju di atas keyboard untuk membuat entry baru.

Wait!!!wait!!

Apa lagi??

*suara dalam hati sendiri tanya*
=ko nak update ttg apa ni???
-oh,no!mcm mn blh xtaw nk update ttg apa ni?

Ok2..slow n steady we will think together-me n suara dlm hati.

Yes!aku dah taw...
Bilakah tarikh yg sesuai aku untuk aku kahwin....
Aaaaa??sambil buat muka pelik??
Shut up you!ko merepek.dah gatai benor,pergi je syarikat agensi cari jodoh.kan senang... ;)

Kita mula melangkah kepada tahap yg serius. Masa untuk blogging.
Jom lepak sambil pikir...
Esok nk mkn apa ye?
Ada teringin nak mkn apa2?boleh post kt blog ttg makanan kegemaran atau teringin nak mkn apa2..
Hermm,mcm xde sebab hari2 pun dalam jadual hidup aku penuh dgn list makanan...
Hah??*suara hati aku kembali bersuara* =woi!xkan la pasal 2 pun nak cakap..nanti xde spe nk belanja ko mkn sebab ko mmg selalu mkn....
-hmm,betul jugak..ok2....sila betulkan ayat anda...

(ayat pembetulan)

Ada teringin nak mkn apa2?boleh post kt blog ttg makanan kegemaran atau teringin nak mkn apa2..
Hermm,mcm ada tp simpan dulu post ttg makanan untuk entry akan dtg.
-nampak lebih sopan untuk readers baca.. ^ ^

Idea seterusnya??

Aku selalu bce bloggers cerita ttg life dorang,crush dorang,boyfrenz dorang,someone and bla bla bla...
So,aku xnak cter ke?
*suara hati bertanya*
=that's a good idea..come!let's start...
-ok!sound great!!!  ( hellooo readers!!!-ayat permulaan....
=wait a second!do u have a crush??boyfriend??enemy??
-OMG!!how can i dont noe i dont have any! damn..!

Arghhhh!!what topic i want to update???!
.....
....
....
...
(still thinking)

Tengah2 thinking tu suara hati aku mula rasa  tak sedap duduk dan mula rasa tak selesa sebab terlalu banyak berfikir dan memberi idea-idea bernas tapi satu pun tak sangkut dan mula bersuara menunjukkan tanda ke'protes'an kepada aku...

=woi,ko nak terus berfikir ke nak update blog ni?kalau tak nak update,tak payah buat blog,tulis je dalam buku buat diari,dah update diaries satu dua hari,tgk tahun depan jumpa balik diary lama tapi selak2 tgk ada dua muka surat je guna,blh koyak muka surat 2 dan buang dalam tong sampah dan guna balik buku tu untuk tulis resepi masakan untuk ko belajar masak...(perghh!sedap giler ko kutuk aku ye??)
-aku taw lah aku ni tak reti masak sedap mcm chef jo tu..tak payah kutuk aku..


bla bla bla bla bala bala bala bala
bla bla bla bla bala bala bala bala
bla bla bla bla bala bala bala bala
(aku tgh bergaduh dgn suara hati aku)

Sampai sudah aku tak dapat cari idea untuk update blog aku kali ini...So,i have decided to NOT update for now and i will try to update next time..It is wokey for u all,readers???

Wednesday, 30 March 2011

Allah selamatkan kamu

22 Mac 1991

Pada tarikh ini lahirnya seorang budak perempuan yg sangat comel. Tahun ini genapnya budak itu 20 tahun. OMG u are so old! Haha. Seriously,this blog update speciallly dedicated 2 my lovely sista, NurAzliana.

Angah,happy birthday..!

I memang dah lama nak post this blog specially for u gurl....but i am too bizi with the working and so wadeva. Btw,never mind, now i am ready 2 talk about u from A to Z in this blog.

Angah seorang yang tabah
walaupun kena marah dgn mak yg konon-kononnya angah tak buat kerja rumah,angah tetap cool dengan muka selamba dan meneruskan kerja walaupun angah dah buat hampir kesemua kerja.

Angah seorang yang ego
Bila kita satu rumah n bilik dulu,banyak je angah xpuas hati dengan i kan,semua barang kite nak bahagi dua. Sampai katil pun ada sempadan. Tapi bila kite dah semakin berjauhan, angah dah masuk u,i dah masuk asrama, angah dah mula rasa rindu. baju dah xkisah kongsi padahal dulu bising2,bila i balik,apa yg i nak pinjam angah bagi tanpa ada halangan. Walaupun angah xcakap angah rindu,i tahu u rindu i kan? u ego.

Angah seorang yang forgotten
Tahulah angah dengan yeop(abg kami) duduk KL sama2. Setiap hari dating sampai orang pikir u all sweet couple kan? Tapi bila sampai rumah,angah dah lupa laki yg selalu usung angah kat KL 2,sebab angah dah jumpa teman yg lebih akrab-adik-adikmu. Abang,u have to find ur wife as soon as posibble...:p

Angah seorang yang cakap besar
Setiap kali i dilanda kesusahan,angah sentiasa ingatkan i yg ada yang lebih susah dari kita. Selalu ym or fb with me 2 know my progress n got to know if i have a problem. U always ambil berat dan selalu bagi kata-kata semangat. Tapi,angah, i tahu, bila u cakap je kata-kata semangat 2 dan i tgk mata u, i tahu u pun selalu hadapi masalah besar..U cakap kata-kata semngat 2 untuk diri u jugak untuk hadapi semua problems 2 kan? u pandai berselindung. But,just let me know if u have problems untuk i bagi kata-kata semngat kepada u pula. Sharing is loving,rite sis??

Angah seorang yang pemurah
Satu-satu orang yg mengucapkan 'Semoga Allah selamatkan kamu' pada hari lahir i tatkala semua orang mengucapkan happy bufday n selamat hari lahir. Orang yg akan wajib memberi hadiah setiap kali bufday our family dan xkisah bila time bufday u xde sape nak bagi hadiah because xde duit.Ok,alasan. haha. because u selalu cakap,setiap kali kita buat baik kat orang,mungkin orang lain yg akan balas. Ok,i see the bukti, this year,all your frenz at your university celebrate u in your room. Glad to hear that!

Angah seorang yang perisau
Sentiasa risau bila adik-adik mula buat perangai.bukan i Angah yg mula xduduk diam dan cari jalan penyelesaian. Tolong tenangkan emak,supaya jangan risau padahal diri sendiri xblh tidur malam fikir kenapa adik jadi mcm 2.

Angah contoh kakak terbaik
Setiap tindak tanduk angah sentiasa jadi perhatian i sebab angah memang terbaik. Sembunyikan kesusahan dah pamerkan kegembiraan depan semua orang walaupun angah sedih.U don't need 2 do that sis,we are love u just the way u are. U happykan we all when we are sad n let us happykan u when u sad. Love u sis!!

I akhiri post kali ini dengan pic my sista

-my very cute sister(with the speck) n her frenz....
i curi dari facebook ur frenz,angah.i xde pic u tapi as a present on ur bufday i nak jugak show gambar u


Thursday, 17 March 2011

Kotak Hitam

Manusia semua nak jadi bijak. Bagus.

Manusia semua nak jadi yg terhebat. Terbaik.

Manusia semua nak jadi yg tercantik. Its ok.

Manusia semua nak yg sempurna. Lumrah.

Manusia nak capai yg perfect sanggup memijak dan minindas orang bawah. Apa kes??

Ok.aku admit.aku bukan lagi budak sekolah.(dengan bangganya) Aku mula melangkah ke alam pekerjaan. Ceh,konon dah matang dan bercita-cita tinggi la ni. Aku mula belajar cara2 membuat keputusan sendiri,belajar mengenai sikap customer yg mcm2. Baru aku taw betapa susahnya nk berbincang dgn rakyat Malaysia. Betapa susahnya nak jadi Perdana Menteri. Ok.enough merepek. Now,come back 2 siyes biznez.

Kenapa ada orang yg sanggup mencapai kemewahan untuk kesenangan peribadi?? Dulu,aku fikir waktu kat sekolah,aku dah campur dgn ramai org,aku dh nmpak dunia ni mcm mn. Rupanya aku silap. Apa yg aku dah nampak waktu aku sekolah dulu hanya 1 per 100 jer. Memang aku xtipu. Bila aku mula kerja ni aku dan mula nmpk lebih bnyk kerenah orang.

Politik kt Malaysia xpayah ckp la. Tengok kt negeri aku sndri pun dah taw. Memang kotor. Rakyat dikerah buat mcm2 kerja,ditambah dgn cukai yg entah apa2,harga minyak yg semakin meningkat,duit tol yg dikutip dgn pelbagai cara. Lepas 2,blm abes lagi,bila kite semua dalam keadaan terdesak untuk membuang apa yg patut kita ditahan pula untuk bayar 20 sen..waddeheck???Terencat bahan buangan dalam badan.Pergh..tbe2 emo hari ini...

Korang pernah dgr x dont judge de book by its cover??tats 100% true..Bila korang nmpk mak cik bertudung labuh,mesti korang rasa mak cik 2 mesti sembahyang xtggl,puasa penuh.ok,tipu,adalah dlm seminggu tggl bersebab.Silap2 setiap malam buat qiamulail segala. Tapi ble korang tgk plak seorang mat rocker lintas tgh jalan,mesti korang pikir,mamat ni mesti jarang nak pergi surau,entah smbhyang ntah ndak. Time bulan puasa mesti masuk van jenazah  n etc..Tapi mana kite taw ntah2 die dalam perjalanan nak pergi surau ke ziarah orang sakit ke. Apa hak kite untuk menilai orang hanya pada rupa paras fizikal?

Jangan kite semua tertipu dgn cinta pandang pertama kerana pandangan mata memang selalu tipu. Tanyalah pandangan hati kerana ia selalu tepat dan dekat dgn diri kita sendiri...So,sama-samalah kita pergi Kedai Cermin Alex lepas ni untuk beli cermin dan menilai diri kita sendiri sebelum nak menilai orang lain.

Sebelum end... 


-kotak hitam ni dibiarkan sendirian tanpa dijaga oleh sesiapa di toilet kat cameron highlands. waktu 2 aku dalam keadaan terdesak sgt,aku pn masuk je lah n xperasan kotak ni..Waktu keluar baru aku perasan kewujudan kotak ni.


 -kalau korang jadi aku,agak2 korang bayar x?? =D

Sunday, 13 March 2011

Cameron Highlands

Pada mulanya aku x cadang pun nak ikut famili aku ni pergi cameron sebab aku ingat nak join kem pengakap untuk kelana tapi untuk last2 minit aku telah mendapat ilham untuk join mereka melancong atau lebih tepat lagi menghabiskan duit untuk peladang2 di sana.

Then,we're start our journey.....

Sebabkan gerak dari rumah terlalu earli sbb ingt konon xnk lmbt smpi nk enjoy kat sana nnti x puas,perut pun masih kosong waktu masuk kereta.Ceit!baru nak perasan.(maklumlah excited sgt org xpernah bercuti)

Abah pun decided untuk singgah kat warung makan pagi kat seri jaya. Mak pesan order yg simple jer.Jangan mkn kenyang sangat tapi last2....

-Ini jugak yg aku order.Maklumlah dah faveret.xleh lepas...

Makanan aku je yg paling spesel. yang lain makan ni je...

-roti telur

-Teruk x aku?dush!diam ar.

We continue our journey ikut jalan simpang pulai 2.Yela.jalan 2 je yg paling dekat...Pergh,Gila kau...banyak gile lori kluar masuk. Besar2 plak 2.Nasib baik abah aku seorang pemandu yg cekap lagi gigih. Kalau aku nak kahwin nanti,aku pun nak cari laki sebijik mcm bapak aku. Haha. Maknanya kahwin ngan orang tua la aku. Shhh! dah gatai benor..

Persinggahan pertama

-Jangan la pelik sgt. Memang ini tujuan sebenar kami dtg sini. Kenduri kahwin merupakan tujuan asal dan 'makan angin' telah mencapai kedudukan pertama untuk menjadi tujuan utama kami di sini. Xpayah la korang rasa pelik sbb aku berani jamin klu kenduri kahwin yg korang pergi pn jauh2 mesti+cnfrm korang makan angin sekali. 


-yang pakai baju melayu kaler biru 2 lah tuan rumah(encik Ali)-thnks 4 d invitation!

Now,we go back 2 the serius bisnes...sebelum 2....

-ayu berbaju kurung 2 aku

-Tukarlah baju dulu..aduh,susah ar nk jalan sana sini pakai bju kurung. See! aku dah prepare awal2. Nampak sgt memang dtg sini nk ronda habis2. 

Ok,now we are going 2 tea plantation....

Aku ingat dah dtg cameron ni,ladang teh depan mata je blh snap pic terus. Last2 hambek kau! 2 jauh nak jalan kaki bru dapat snap pic cantik2..e2 pun kalau cantik.

So,dah penat2 turun naik bukit,kami sampai tempat yg ditujui.Ladang teh....Mana blh xsnap pic kt sini klu dtg cameron..So,to all the readers,tis is my bukti...

-bersama boyfrenz adek berposing depan kamera

Last2 dah penat jalan n snap2 pic,ingat nak la beli air sebungkus dua tapi ble time tgk harga air mineral pun  sebotol rm2.50 terus hilang rasa dahaga. Apa lagi,kami pun malas nak pikir ttg rasa dahaga,ingat nak singgah tepi jalan je minum air gunung walaupun taw abah mesti xsampai hati tgk anak dia dahaga,kami pun teruskan perjalanan ke Brinchang.Kepada yg xtaw Brinchang ni kat mana,Brinchang ni merupakan salah satu tmpat yg paling popular untuk pelancong yg nk dtg shopping kat cameron tp xbnyk bajet,inilah tmpt dye. Kat sini mmg banyak hotel murah dan kedai2 yg jual murah,siap boleh tawar lagi.

Kepada Adun Brinchang,most welcome from me to promote ur place.

Apa lagi memang sakan la ble tgk pasar malam shopping complex kat sini memang murah2. Rasa nak angkut je dengan kedai2 sekali balik Batu Gajah. Oleh itu, abah pun keluar membeli belah makanan dengan pengurus kewangan emak untuk tidak membeli yg bukan2 terutama dengan permintaan yg entah apa-apa dari anak-anak.Eh,aku ke 2?Shh!diam lah..

Ok,tanpa berlengah lagi,kami pun beli perkara wajib yg patut dibeli di sini iaitu strawberry...memang murah gle la kat sini. Pergi kedai A rasa murah,pergi kedai B,eh,lagi murah?? Tengok plak kedai C,what??apasal murah sangat????

Dah nama pun Cameron kan,semua barang kat sini memang ada kaitan dngan strawberry..Puding strwbry,choc strwbery,bantal,strwbery,beg strwbry,gula2 strwbry,jem strwbery. Pendek kata segala benda 2 blh masuk dan dicampuradukkan dengan stwbery memang akan buat..Strawberry!!u are really femes here!

Kami pun beli ala kadar je sampai xcukup tangan nak kendong beg plastik pun masih nak sambung beli lagi dan aku masih xinsaf duet gaji sekangkang kera yg ada dalam beg memang tggl suam2 kuku baru teringat belum beli ole2  untuk kengkawan di Batu Gajah. So, apa lagi terpaksa la berjalan lebih cket untuk cari ole2 murah tapi nmpak mahal untuk bagi dorang smpan n rasa terharu dgn ingatan aku yg xseberapa untuk dorang kononnya terpaksa berabis duit untuk hadiah 2 walaupun harga xsampai dua posen...

Jadi....

-aku pun decide untuk beli kaktus comel ni untuk korang.

Oklah 2 kan? Satu,dua ringgit..tapi persahabatan kita memang lebih mahal dari harga ni.. Korang blh ke jumpa kwn2 korang kt luar 2 yg sanggup daki turun bukit semata-mata nak cari ole2 murah untuk korang?? Xde kan? Xpe2,xpayah ucap thnks pun aku dah faham. Most welcome....=p

Sebenarnya banyak lagi tempat yg kami dah pergi tapi aku xdapat nk cter semua(walaupun sebenarnya hanya aku je baca blog sendiri)sebab aku dah xlarat nak type n upload pic yg agak lembap untuk dipaparkan di sini.Tambahan,esok aku dipaksa kena kerja sebab hari ni dah ambik cuti,aku memang la kena rehatkan mata aku untuk tidak tidur depan customer esok.

Last but not least...
-strawberry yg dibeli dari kedai A,B,C tadi!

-baru perasan strawberry yg dibeli blh smpan sampai makan angin kenduri sekali lagi di sana


Gud bye everyone!(lebih kepada diri sndri kerana hanya aku yg setia membaca blog sendiri)
=D
walaupun sebenarnya ayat menagih simpati untuk mem'promote' blog sndiri untuk menambah followers :)

Wednesday, 9 March 2011

February of Eighteen

Thank you kepada mak yg sudi melahirkan aku pada 18 februari 18 tahun lalu..i am 18 now!wth!aku dah tua matang sekarang...sukar untuk dipercayai..aku memang dah lama nak letak ttg post ni kat blog pada tarikh yg telah ditetapkan aku berjaya melihat dunia genap 18 tahun lalu tapi apakan daya time 2 aku xde blog lagi. So,bg menunjukkan tanda penghargaan aku kepada member2 aku yg meng'wish' xlupa kpd yg post kt wall facebook yg konon-kononnya ingat padahal nmpk bnyk org wish dye pun ikut wish sama aku tetap hargai.dun worry..its doesn't matter at all because i still love it! 

But,the best part is.......






my very good n best frenz from kg seri jaya,taman mewah n kg seri rahmat telah berbesar hati membuat surprise party yg pada mulanya mahu membuat wild party telah dibatalkan kerana masalah teknikal. Walaupun kek yg dibeli hanya nampak kecil dan x glamour macam sambut birthday siti nurhaliza, kek ni tetap really special for me..tq guys!

Nak dijadikan cerita, birthday aku jatuh pada hari jumaat.nasib baik la kawan2 aku yg merancang untuk surprisekan aku ni semuanya wanitagadis dan xperlu ke masjid untuk menunaikan solat jumaat, cukup sekadar di rumah mahupun di tempat kerja masing2 menunaikan solat zohor kerana waktu yg telah ditetapkan untuk dtg membawa kek bufday aku adalah lbh kurang pukul 1 lebih. Mesti la weyh! 2 kan time rehat bagi orang-orang yg bekerja seperti kita..(walaupun xsampai berapa bulan kerja)  dan nasib masih menyebelahi aku apabila shida hanya dapat keluar rehat pada hari jumaat dan join sekaki party tersebut. Walaupun setelah habis sesi2 memotong kek semua,aku jugak yg jadi mangsa menghantar shida pergi balik tempat kerja dye maklumlah aku je pn yg ada kenderaan sendiri time 2 walaupun hanya motosikal cabuk,ketika saat2 bermakna,memang berharga..btw,ko pun dah happykan aku,xkisah la setakat kedai ko kat pasar bina 2,aku lambat masuk kerja balik pun x apa. Sebab birthday punya pasal,aku masuk lambat pun xkena marah. Kan bes kalau hari2 bufday aku.. (:

Bukan setakat kek jer dorang ni bawak,my very good n best friend ni (tbe2 jadi kawan baik sebab bwk kek) bagi aku hadiah sekali! Pergh..memang xblh nak cakap apa dah. Nasib baik je air mata syawal aku xmengalir kerana terlampau terharu dgn tindakan mereka yg amat tidak dijangka.

-ini semua hasil titik peluh kawan2 aku bekerja untuk membelikan aku sebuah hadiah


Bola keranjang yg telah diubah usai menjadi lampu tidur yg aku pegang belah kiri tu soley n shida yg bagi. Dorang bagi bola 2 konon-kononnya nak bgtaw la yg aku ni hebat main bola keranjang walaupun hanya dalam kalangan pemain melayu sebab klu campak aku dalam pemain cina aku mmg xblh nak ckap apa la sebab bola pun aku xdapat. Tapi aku rasa yg lebih tepat sekali dorang nak sampaikan satu mesej kat aku yang dorang taw hobi aku di masa lapang TIDO..so,nak menunjukkan yg mereka ni prihatin ttg hobi aku 2,dorg pun berpakat la bgi aku lampu tidur berbentuk bola.<3

-hadiah yg telak dibuka bg bungkusan di atas.(from aishah)

What a great hadiah that u gave me chah!Ko mmg jiwa sentimental..Cute habis frame.Ko mmg pandai ambil kesempatan,mentang2 la kerja kat kedai gambar. Siap ada water proof lagi. ;) Thank you again.

-teddy bear from my boss(kak pui yee) tq!

Aku dah cakap boss aku mmg best tahap dewa ketujuh. Dah la xkisah kawan2 aku yg datang dari planet mana ntah bawak kek n senjata2 segala menyerang aku untuk membuatkan aku terharu dan mereka berjaya. Bagi hadiah lagi. Teddy ni memang cute. First time ni dapat teddy bear dari orang. Btw,i really appreciate it very much!

Kepada keluarga aku yg ingat bufday aku,ingatanmu memang sgt bermakna bagiku! Aku balik dari kerja aku disambut dengan paulan kompang hidangan nasi ayam yg bg aku sgt bermakna bg hri kelahiran aku yg ke lapan belas. Abah,emak,opah,uda,adek..tq so much..No pic can show here because the nasi ayam dah expired date.

p/s : Tak lupa kepada ANGAH yg disengajakan di'bold' kerana ingin menegaskan di sini iyang amat menghargai ingtanmu pada hari lahirku(ayat skema) maklum lah..dalam blog..kena la formal. =p



Monday, 7 March 2011

Steal The Bone

aku teringat ttg sesuatu ni and dah lama aku nak bgtaw.ramai kawan-kawan aku tnya kenapa aku selalu on9 even time 2 time keje.kat sini aku nk cakap aku bukan curi tulang or steal the bone from my boss tapi aku nak gtaw n nak inform 2 everybody yg aku on9 secara sah tanpa halangan dari sesiapa. ini kenyataan benar dari aku yg benar tanpa ada suntingan mahupun skrip diberi.come!take a look 2 those picture...




kak pui yee (:


tengok 2..dye pun ad fb.selalu jer on9.sebab 2 dye pun xkisah klu aku on9.siap blh chatting lg ngan dye wlupun dalam kedai.haha.kak pui yee,u noe wad?u are d best employer!kadang2 klu dye pergi rehat ke or xguna komputer kat sni or laptop dye,aku pun sapu ar take over semua alat teknologi canggih ni untuk aku bukak home page facebook aku.shhh!dun tell anybody..it is secret between u n me kak pui yee.ahaks!





dua komputer yg disediakan khas untuk men'serve' customer yg hadir


tanpa segan dan silunyer aku akan menggunakan kehadiran dua komputer ini sebagai tempat aku meng'on'kan fb aku.bak kata orang,sambil menyelam minum air.ni lah aku buat.aku on9 sambil bekerja.bukan apa.komputer ni biar jer on.internet pun terpasang.klu dah xde spe guna..kan rugi????so,aku mempraktikkan motto TNB 'jangan membazir,gunakan elektrik anda dgn bijak' i am smarter don't u think that?jadi,kepada frenz2 aku dalam fb 2 jgn la pelik n tertanya2 kenapa aku blh on9 tyme bekerja kerana i have a  very nice bos n dun be jeles!kepada uncle n auntie jgn bertukar opinion ttg i yg selalu on internet digunakan untuk study padahal selalu on fb je.=) tidak dilupakan kepada my sekerja mate,aishah yg telah terpengaruh dgn kerja2 yg dilakukan oleh aku untuk menggunakan masa dgn bijak iaitu meng'on'kan fb tatkala customer tdk datang bergunjung sampai kadang-kadang blh terlepas pandang ttg hadirnya customer di pintu utama sehinggakan uncle mula menjeling2 kepada kita.we are pun with kelam kabut buat2 mcm tgh buat kerja melalui komputer konon2 nyer sedang meng'edit' gambar sambil muka terseyum gelakkan diri sendiri sebab xreti nak berlakon depan uncle.i think before we continue our study,we need 2 apologise 2 uncle because dah banyak menipu dye konon-konon nyer kita lah pekerja terbaik dye pernah ada.uncle!we are sorry!!(but wait until we are send our resign letter soon)


p/s 2 our customer : jgn bocorkan rahsia kami yg kadang2 terkantoi update pic dlm fb depan our boss! tq..(:

Friday, 4 March 2011

Buat Hal Lagi

mesin photostat kedai rosak lagi..LAGI???

mesin ni selalu rosak.customer banyak lari.the best part is mesin ni rosak time shift aku kerja!npe la x rosak time 'orng yg pakar photostat ni yang rosak' (credited 2 aishah) =p

bukti aishah rajin photostat =)


uncle dtg je kedai dalam pukul 10 lebih mcm tu,bising2 cakap mesin rosak..adoi...xlarat betul aku nak dengar.nasib baik auntie datang cepat dan dgn penuh kegagahan dan pengalaman yg telah disandang oleh anutie yg telah lama bekerja di kedai gambar ini,auntie berjaya membetulkan mesin untuk berfungsi seperti biasa!!wahh! i am impressed! two thumbs up 4 u auntie!





tapi......





xsampai setengah jam..
mesin 2 rosak balik!
ahh..auntie...
semangatmu menarik perhatianku..=)

Thursday, 3 March 2011

Lapan Belas

aku bukan budak sekolah lagi.aku seorang pekerja.ini tmpt keje aku.aku dah keje kat sini nak masuk 3 bulan dah..keje kat sni syok..uncle syg aku.ahaks.auntie pn ok n especially kepada kak pui yee yg selalu bg gaji kat aku dan xpernah potong gaji aku wlupun ak selau dtg lmbt.tq!


banyak bnda yg aku belajar kat sini.manusia mmg pelbagai ragam.ak teringat cakap auntie kat aku.'lu olang manyak untung sebab sini blh keja.lu olang taw ini olang sekalang manyak jenis punya.nanti lu sudah dapat itu lesult(result) lu olang maw sambung study,masti hati2....jgn maen2 ini dunia..'

see! orang cina 2 nasihat aku! aku tersengih-sengih je xtaw nk ckp apa.sbb klu ak ckp lebih2 guna ayat sastera gempak cket.dye bukan faham pn...aku malas nk ckp bnyk kali n nk translate lak cara pelat dye so jalan terbaek baik ak ckp mcm ni jer..'oo.mcm itu ka auntie...ok2..'=)

First of All

i am new
i got an idea
the blog is mine
i am going 2 start with it!